فهمیدن کلماتی که در اخبار شنیده میشود گاهی برای کودکان سخت است. ممکن است فرزندان ما با دیدن و شنیدن این خبرها پرسشهای زیادی داشته باشند و یا این اطلاعات تأثیرات مخربی روی روحیه و سلامت روان آنها بگذارد. کتاب «درگیریهای جهانی» با تصاویر و توضیحهایی روشن، به پرسشها و نگرانیهای آنها در این مورد پاسخ مناسبی میدهد.
لوییس اسپیلزبری در کتاب خود با لحنی ساده و روان باعث میشود که کودکان به راحتی با متن ارتباط برقرار و اطلاعات مهمی را کسب کنند. از پرسشهایی که در این کتاب مطرح کرده و پاسخ داده است میتوان به «چرا درگیری رخ می دهد؟»، «جنگ چیست؟»، «تروریسم چیست؟»، «در درگیری چه اتفاقی میافتد؟» اشاره کرد و مهمتر از همهی اینها پاسخ به این پرسش که «کودکان چگونه می توانند به این شرایط کمک کنند؟» و «چه کسانی برای محافظت از آنها و مردم تلاش میکنند؟» را در این کتاب پیدا میکنیم.
همچنین نویسنده به سراغ مفاهیم و واژههای کلیدی که شاید برای بزرگسالان نیز مهم باشد رفته است. چیزهایی مثل:«غیرنظامی»، «پناهنده»، «خیریه»، «سازمان ملل»، «توافق» و...
خیلی خوب است که خودتان بتوانید اختلافهایتان را حل کنید، ولی گاهی ممکن است به کمک یک بزرگتر هم نیاز داشته باشید. افرادی وجود دارند که به حل درگیریها و اختلافهای جهانی کمک می کنند. سازمان ملل، نام گروهی از کشورهاست که برای پایاندادن به جنگها و محافطت از غیر نظامیان همکاری میکنند. سازمان ملل و رهبران جهان سعی دارند کاری کنند که دو طرف جنگ با هم گفتوگو کنند. آنها به گروههای مختلف کمک میکنند تا بدون اینکه به همدیگر یا مردم آسیب بزنند، راهی منصفانه برای حل مشکلاتشان پیدا کنند. آنها سعی دارند مشکلات را با گفتوگو حل کنند نه با جنگ.
در قسمت هایی از متن کتاب وجود صلح و نوع دوستی و فرهنگ مراقبت از همنوع گوشزد شده است و انتقال احساس امیدواری به کودک از طریق کتاب میسر میشود.
به طور مثال بیان شده است یادگیری دربارهی درگیریهای جهانی و اهمیت به آن مهم است. اما اینکه بیش از حد نگران این اتفاقات باشیم اشتباه است.
بیشتر مردم مراقب همنوعان خود هستند و با آنها مهربانند. دلیل اصلی اینکه ما گاهی اخبار درگیریها را میشنویم این است که در زندگی واقعی درگیریهای کمی رخ میدهند. تو و خانوادهات در معرض خطر بزرگی نیستید. فراموش نکن آدمهای باهوش زیادی برای جلوگیری از جنگ و تروریسم و تبدیل دنیا به جای امنتر برای همهی ما تلاش میکنند. کمک به دیگران حس خوبی دارد. کارهای زیادی میتوانی انجام بدهی.میتوانی برای پناهندگان غذا و لباس جمع کنی. میتوانی کیک بپزی یا نمایشی ترتیب بدهی تا برای خیریههایی که به افراد گرفتار در درگیریها کمک میکنند، پول جمع کنی. می توانی به دولت نامه بنویسی و کمک بخواهی. خودت چه فکرهایی داری؟
راوی، کودک را مخاطب قرار میدهد تا جایی که انگار روبهروی کودک نشسته است و تمام سرفصل ها را با حوصله و سادگی به او توضیح می دهد. همین نکته باعث میشود که مخاطب کتاب را زمین نگذارد و تا انتها به خواندن آن ادامه دهد.
نکتهی مهم دیگری که این کتاب به آن پرداخته است مقایسه و درکنار هم قرار دادن مسائل مهم جهانی و اتفاقات و زندگی عادی روزمره است. همین مثالها باعث درک بهتر جهان و اتفاقات که در حال رخ دادن است. برای مثال در قسمتی از کتاب با عنوان اینکه «چگونه میشود از درگیری جلوگیری کرد؟» به درک یکدیگر و اینکه همه ی انسان ها شبیه یکدیگرند اشاره شده است؛ چرا که همهی ما حق داریم در امنیت زندگی کنیم و باورهای خودمان را داشته باشیم. درک دیگران به ما کمک میکند به زندگی در صلح احترام بگذاریم. طبیعی است وقتی شاهد آسیب دیدن آدمها هستیم، خشمگین شویم.
اگر تعداد کمی از آدمهای یک گروه کاری نادرست انجام بدهند، نباید همهی آن گروه را سرزنش کنیم. اگر دانشآموزی از مدرسهی شما یک رایانه بدزدد، اشتباه است بگوییم همهی بچههای مدرسهی شما دزدند. اینطور نیست؟
همین تشابهات، کودک را به فکر فرو می برد و آغاز صلحی بزرگ خواهد بود.
در انتهای کتاب منابع و کتابهایی که نویسنده برای جمعآوری مطالب از آنها کمک گرفته است آورده شده و همچنین صفحهای به واژهنامه اختصاص داده شده که برای درک بهتر مفاهیم، معانی کلمات در یک جمله خلاصه شده است.
دو وبسایت مهم نیز در این صفحات معرفی شدهاند:
www.savethechildren.org.uk این وبسایت برای حمایت از کودکان نیازمند سراسر جهان تلاش میکند.
www.redcross.org.uk «صلیبسرخ» سازمان خیریهای است که به قربانیان جنگ و انواع فاجعهها یاری میرساند.
انتشارات فاطمی (طوطی) از مجموعهی «کودکان در دنیای ما» و این نویسنده و تصویرگر، کتابهای «فقر و گرسنگی»، «پناهندگان و مهاجران»، «نژادپرستی و تعصب» را نیز منتشر کرده است.
دربارهی لوئیز اسپیلزبری نویسنده کتاب
لوئیز اسپیلزبری تاکنون حدود ۲۰۰ عنوان کتاب منتشر کرده است. او تقریباً در هر موضوعی، از علم و جغرافیا گرفته تا امور جهانی، موضوعات اجتماعی، هنر، تاریخ و سوادآموزی کتاب نوشته است.
دربارهی حنانه کای تصویرگر کتاب
حنانه کای، تصویرگری اهل لبنان است. او پیش ازآنکه به کارمورد علاقهی خود، تصویرگری کتاب کودکان، بپردازد طراح گرافیک بوده است. او تاکنون جوایز مختلفی از جمله جایزهی بولونیا در بخش افقهای تازه را در سال ۲۰۱۶ دریافت کرده است.
دیدگاه ها
در حال حاضر دیدگاهی برای این مقاله ثبت نشده است.