کودکی را که با چهرهای عبوس به بشقاب غذا خیره شده یا قاشق را در میان دستانش میچرخاند، اما به غذا لب نمیزند تصور کنید. میبینید، خیلی راحت او را تصور کردید. چرا که شما هم بارها در جستوجوی راههایی برای تغییر این وضعیت بودهاید یا والدین مستأصل را دیدهاید. ممکن است والدی خسته باشید یا یک مربی که تمام راهها را امتحان کرده است. حالا کتابی جذاب به کمک شما آمده است: «شازده شیر پلو»، اثری که میتواند هم به شما و هم به کودکتان کمک کند تا آنها از انواع و اقسام غذاها ایراد نگیرند.
دربارهی کتاب شازده شیرپلو
کتاب «شازده شیر پلو» داستانی است که از همان روی جلد تکلیف ما را مشخص کرده است. قرار است در این کتاب با شازدهای بد ادا و بدغذا روبرو شویم.
داستان به سبک بسیاری از داستانهای کلاسیک پیش مرود و شازده داستان ما به سزای عملش میرسد. این شازده بعد از اینکه به غذای تمام آشپزها ایراد میگیرد و همه را عاصی میکند گیر یک آشپز زرنگ میافتد. آشپزی که شازدهی تنبل را مجبور میکند تا خودش آشپزی کند: «شازده با سرعت دست به کار شد. آب سطلها را تو دیگ ریخت. بعد خواست سیبزمینیها و گوجه ها را داخلش بریزد که آشپزباشی گفت:" صبر کنید سرورم، باید منتظر بمانید اول آب به جوش بیاید."»
دربارهی سبک داستان شازده شیرپلو
خواندن داستانهایی که در محوریت آنها شاهزادهای دلیر یا پادشاهی حکیم قرار دارد، همیشه جذاب بوده است، چراکه این قصهها ترکیبی از تخیل، تاریخ، و اخلاقیات را در قالبی سرگرمکننده نمایش میدهند. داستان «شازده شیر پلو» هم این سنت را زنده نگه داشته و با یک ترفند کودکان را به قلب یک ماجرای کلاسیک و دوستداشتنی برده است، بیآنکه آنها بفهمند ماجرای بدغذایی و مدام غر زدن اتفاقی قدیمی نیست و همین حالا نیز پدر و مادر با آن درگیرند!
اینجاست که تبحر نویسنده وارد عمل شده است. او داستانی خواندنی، جالب و گاهی عصبانی کننده را خلق کرده که درواقع مهارتی روزمره است. مخاطبش باید مهارت قدردانی، تشکر و تأمل در زحمات دیگران را بیاموزد. این روند زمانی در داستان مشهود میشود که شازده داستان در دام آشپز جدید میافتد. همانطور که خواندید او باید سیب زمینی پوست بکند، آب بیاورد، برنج را تمیز کند و مدام عرق بریزد و خسته شود. چیزهایی که تا پیش از این تجربه نکرده است و تصور میکرده که یک غذا به سادگی تهیه میشود، پس باید از آن ایراد گرفت: «شازده به غذای عجیب غریب توی ظرف نگاه کرد. نصف غذا سوخته بود و نصف دیگرش نپخته! اما آنقدر گرسنه بود که به شکل خوراک فکر نکرد و قاشق را برداشت تا تمام غذا را بخورد.»
موضوعی فراتر از بدغذایی
دیدیم که این کتاب فقط دربارهی بدغذایی کودکان نیست. این کتاب بهطور غیرمستقیم به مسائل دیگری نیز میپردازد:
ارتباط در خانواده: کتاب نشان میدهد که چگونه والدین میتوانند با صبر و خلاقیت، مشکلات تغذیهای کودکان را مدیریت کنند.
تأثیر قصهگویی: داستانپردازی، ابزاری مناسب برای حل چالشهای روزمره کودکان است و این کتاب نمونهای موفق از این راهکار است.
خلاقیت و تخیل: شخصیت آشپز و ماجراهای او با شازده، کودکان را تشویق میکند تا از تخیل خود برای حل مشکلات بهره ببرند
دربارهی پروین پناهی، نویسنده کتاب شازده شیرپلو
پروین پناهی متولد سال ١٣۶۴ در تهران، دارای مدرک کارشناسیارشد ادبیات فارسی است. از آثار او میتوان به «آلتای»، «تپه هفت دیو»، «هاچی و بالدرین»، «فوتی فروتی غوله، «شاه و ماه» و... اشاره کرد.